Weboldalunk használatával elfogadja, a cookie-k használatát oldalunkon! 
Elfogadom

Így szórakozzatok a strandon, egy tucat tanács a szülőknek!

Így szórakozzatok a strandon, egy tucat tanács a szülőknek!

Pancsoló kislányok és kisfiúk örömére egyaránt megnyitottak a budapesti és vidéki strandok. Hurrá! Korona ide vagy oda, a nyári szünet az év megkoronázása minden, az iskolából és egyéb helyekről kiszabadult lurkó életében, akik alig várják, hogy egy nagyot csobbanhassanak a strandon és elmerülhessenek az önfeledt strandjátékokban. Azonban nekünk, szülőknek nem árt óvatosnak lenni és a koronavírus miatti helyzetben is extra elővigyázatosnak lenni. Összegyűjtöttük az idei, strandokra vonatkozó szabályozásokat , illetve tippeket a strandoláshoz, néhány strandjáték kíséretében.

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő,
Az ember strandra jár, mert ragyog az idő.”

                         Beatrice

Pancsoló kislányok és kisfiúk örömére egyaránt megnyitottak a budapesti és vidéki strandok. Hurrá! Korona ide vagy oda, a nyári szünet az év megkoronázása minden, az iskolából és egyéb helyekről kiszabadult lurkó életében, akik alig várják, hogy egy nagyot csobbanhassanak a strandon és elmerülhessenek az önfeledt strandjátékokban. Azonban nekünk, szülőknek nem árt óvatosnak lenni és a koronavírus miatti helyzetben is extra elővigyázatosnak lenni. Összegyűjtöttük az idei, strandokra vonatkozó szabályozásokat, illetve tippeket a strandoláshoz, néhány strandjáték kíséretében. 

Csobbanjunk a nyári szünetben! Hajrá strandolók!

A magyarországi strandok 2020 nyarára vonatkozó általános szabályzata

A strandokon szigorú biztonsági intézkedések bevezetése mellett történik a nyitás, jellemzően május közepe és június közepe között. Érdemes, természetesen, a kiválasztott strandfürdő honlapján tájékozódni a pontos részletekről, például itt. A budapesti és vidéki strandokon egyaránt  fokozott óvintézkedéseket tartanak szem előtt a nyitásnál. A strandok befogadóképességét csökkentik, a látogatóknak személyenként nagyobb négyzetméterszámot biztosítanak mind a medencéken belül és kívül, azért  a strandok befogadóképessége korlátozott. Sok vidéki strandon egyes medencéket le is zárnak. Bizonyos esetekben ez a belépőjegy árának csökkenésével jár. A budapesti strandokon számíthatunk árnövekedésre, de ez csak kis mértékű és emellett újfajta, kedvezményes családi jegyek is megjelennek.

Azonban sok helyen a nyitás utáni első időszakban jegyet csak online lehet venni. Ez praktikus, hiszen így csökkentik a fertőzésveszélyt, illetve megtudhatjuk, egyáltalán van-e még férőhely, hogy ne érkezéskor szembesüljünk ezzel az esetleges kellemetlenséggel, amikor a gyerekek már majd kiugranak a bőrükből a bejárat láttán. Nézzük, milyen további szabályozások vannak még:

- A strandokon idén nyáron csak papucsban lehet tartózkodni.

- Legyen szó a sorról a fagyisbódéhoz vagy a csúszdához, a másfél méteres távolság tartása kötelező. Ezt a legtöbb helyen piktogramokkal fogják jelölni.

- Betegen senki nem mehet a strandokra. Budapesten például, ezt nem fogják ellenőrizni. Mindenki saját felelőssége tudatában és belátása szerint látogathatja a strandfürdőket. Vigyázzunk egymásra!

- A legtöbb strandon a nyitás előtt nagytakarítást és erős fertőtlenítést hajtottak végre a közegészségügyi előírásokat maximálisan betartva.

- A fokozott biztonság érdekében a budapesti strandokon például, megnövelték a takarítószemélyzet számát.

- A medencék vizét rendszeresen ellenőrzik, a korlátokat gyakran tisztítják.

- Ugyanez igaz a zuhanyzókra és a mellékhelyiségekre is.

- Kézfertőtlenítőt helyeznek el a bejáratokhoz és a mosdókban.

- Az öltözők használata során szintén meg kell tartani a másfél méteres távolságot.

Strandoláskor is ügyeljünk a szabályozás betartására!

Mire érdemes odafigyelni strandolásnál?

A járványügyi helyzet enyhülésével még nem biztos, hogy az összes veszélyforrás megszűnt, ezért kiemelten fontos nekünk gondoskodni a legszükségesebb fertőzésmegelőző felszerelésről arra az esetre, ha a strandon épp kifogynának a készletből. Sosem lehet tudni!

1) Vigyünk magunkkal strandszandált vagy papucsot!

Nem csak, hogy előírás, de komoly szerepe van a kórokozók elleni védelemben a lábak és legfőképpen a lábujjak közötti területek illetve a körmök alatti rész tisztán tartásának. A baktériumokkal való lehetséges érintkezés elkerülése érdekében a zuhanyzókban és a mellékhelyiségen mindenképpen és mindig használjunk papucsot vagy strandszandált! A strandszandál talán azért praktikusabb választás, mert a kicsik hajlamosak elfeledkezni a papucs használatáról a strandon való játszadozás közben, a szandál viszont mindig a lábukon marad, így nem kell aggódnunk. Bizonyos időközönként érdemes a szandálokat is fertőtleníteni.

Felkészülten a családi strandoláson

2) Strandjátékok

Amennyiben kisbabánk van, akinek délutánra egy kis csendes pihenőt iktatnánk be, érdemes a nagyobbaknak olyan játékot vinni, ami újdonságként hat, amit még nem ismernek, hogy lefoglaljuk őket, amíg a kicsi alszik. Ilyenek lehetnek a klasszikus, könnyen hordozható kártyajátékok, például a Fekete Péter, persze Pókemberes változatban, vagy egy-két társasjáték, ami a koruknak megfelelő. Kisebbeknek ideális a Trefl Mancs őrjárat társasjáték, 10 éves kor felett pedig például a Blue Banana pörgetheti meg a gyerekek agyának fogaskerekeit. A logikai játékok jellemzően az iskolás korosztályt kötik le inkább.

3) Fertőtlenítőszer, kendő, kézmosógél

Nem győzzük hangsúlyozni, a vírus nem gyerekjáték! Minden strandtáskában legyen megfelelő mennyiségben valami féle fertőtlenítő kézmosó. Ügyeljünk arra, hogy az ezekben található anyagok lehetőleg ne oldják a naptejben található összetevőket. Ha mégis, használatuk után a kérdéses részeket újra be kell kenni naptejjel.

4) Napvédelem

Fényvédő krém és napvédő ruházat nélkül el se induljunk a strandra!

A vízbe indulás előtt körülbelül 15-20 perccel érdemes felvinni a napvédő krémet, hogy az érdemben kifejthesse hatását . Miután kipancsoltuk magunkat, kenjük be újra a gyereket, hiszen a naptej fele biztosan a vízben landolt. Ha a gyerek imád a vízben játszani és feltehetően ettől az anyai szigor sem tántoríthatja el, úgy jó, ha ráadunk egy jól szellőző, vékony pólót és alsó ruházatot a napvédő krémen kívül, így csökkenthetjük a leégés veszélyének esélyét és a káros sugarak sem viselik meg annyira a bőrt. Ideális esetben vigyünk magunkkal könnyen összecsukható sátrat vagy napernyőt, ne számítsunk arra, hogy biztosan tudunk majd bérelni. Ezek egy kisebb zápor esetén is igen jól jöhetnek. Vannak már UV-védős anyagból készült sátrak. Zárt sátorban ne hagyjunk gyereket egyedül!

5) Egy kis elemózsia

Számítani lehet rá, hogy a szabályozás betartása érdekében a büfé előtti sorok még hosszabbak lesznek az eddigieknél. Ha kicsi gyerekeink vannak, tegyünk be egy kis otthoni készletet ételből és italból is, hogy így megkönnyítsük a  sorban állást . Külön csomagoljunk minden egyes gyereknek a veszekedés elkerülése miatt. 

A vízben is biztonságosan

Mit játsszunk a strandon? Strandjáték tippek

A nyári szünetben a játék sem maradhat el. Hozzunk magunkkal olyan vízálló strandjátékot, mint például a Peppa Malac Nagypapi hajója készlet, ami nem csak otthoni kedvenc, de a strandon is könnyen lehet hasznosítani.

Íme néhány játékötlet:

1) Mesefigurák a homokban

Biztos mindenkinek vannak otthon gyűjthető figurái. Ezeket kivihetjük a strandra és főleg, ha testvérek vagy kis barátok többen is vannak egy csapatban, kiváló móka lehet elrejteni a játékokat egy adott területen a fűben vagy homokban, a gyerekeknek pedig időre meg kell keresni őket.

2) Vödörtöltelék

Vigyünk ki homokozóvödröt és szivacsot vagy műanyag poharat. Kettő, de négy vagy több gyermek is játszhatja ezt a strandjátékot. Csapatonként két vödör kell, az egyik meg van töltve vízzel. A cél, hogy a vízzel teli vödörből a vizet a csapattagok felváltva a másik vödörbe juttassák szivaccsal vagy pohárral. Az a csapat győz, amelyik gyorsabb és több vize marad a vödörben a másik csapaténál. 

3) Vizes játékok nagyban!

Micsoda öröm, ha a vizes játékokat végre olyan környezetben próbálhatják ki, ami tényleg a vízhez kapcsolódik! Legyen az kis úszó jármű vagy óriáscsúszda, az utánpótlás vízből garantált és szabadon lehet pocsolni. Éljen a nyár!

4) Strandröplabda gyerek módra

Szárítjuk a törölközőt? Lehet okosan is! Üssünk két legyet egy csapásra és két ággal vagy bottal feszítsük ki a törölközőt a gyerekeknek kényelmes magasságban és indulhat a strandröplabda. Ezzel a strandjátékkal addig biztosan jól szórakoznak, amíg mi összepakolunk.

5) Tollas és frizbi

Kihagyhatatlan strandjátéknak számít a tollas és a frizbi is. Ügyeljünk rá, hogy ne a napon játsszunk és hanyagoljuk a dél és délután 3 közötti időszakot .

+1 ) Még több vödrös

Egyszerű vödrökkel szervezhetünk még sorversenyt is. El kell jutni egyik pontról a másikra úgy, hogy a gyerekek a fejükön tartott, vízzel teli vödröt hordozzák. A cél, hogy ne boruljon ki a víz. A győztes természetesen az, akinek a legtöbb víz marad a vödrében a célba éréskor.

Vödörpong: vízzel teli vödrökbe bizonyos távolságból dobáljunk pingpong labdát. Aki többel beletalál, az nyer. Ezt a játékot úgy is játszhatják, hogy messzebbről indulva a vödör felé haladnak. Aki beletalál, az egy lépést mehet előre. Akinek a legtöbb labdája van a vödörbe és a legközelebb is van hozzá, az győz.

Összegzés: 

Itt a nyári szünet, a móka és kacagás ideje. Törekedjünk rá, hogy a gyermekünk felhőtlenül élvezhesse ezt az időszakot és tegyünk megfelelő előkészületeket, mielőtt a strandra megyünk. Pancsolásra fel!
Tartalomhoz tartozó címkék: Nyaralás strand vakáció