Weboldalunk használatával elfogadja, a cookie-k használatát oldalunkon! 
Elfogadom

Kísérletek vízzel: 7 látványos ötlet a kis és nagy felfedezőknek

Kísérletek vízzel: 7 látványos ötlet a kis és nagy felfedezőknek

Végre itt a nyár és itt a vizes játékok ideje is. A gyerekek pancsolnak a strandon vagy a kerti medencében, vízipisztollyal játszanak cowboyosat és vízibombákkal dobálják egymást. Mindeközben jól érzik magukat és nem is sejtik, hogy a bolygónk legnagyobb részét borító csodálatos anyag, a víz, mely minden élet bölcsője, mennyi titkot is rejt! Adjunk nekik érdekes feladatokat és kísérletezzünk a vízzel! A gyerekek játszva ismerkedhetnek meg a víz tulajdonságaival a vízzel való kísérletek során, ahol is számos dologra rácsodálkoznak. A felfedezés izgalma és a meglepetés ereje pozitív megerősítést fog küldeni a gyermekeknek, felébreszti a kíváncsiságukat és újabb ismeretek megszerzésére ösztönzi őket. A kísérleteket két részre osztottuk korosztályonként: óvodás, alsós-, illetve felsős kis tinik vizes kísérleteire.

Végre itt a nyár és itt a vizes játékok ideje is. A gyerekek pancsolnak a strandon vagy a kerti medencében, vízipisztollyal játszanak cowboyosat és vízibombákkal dobálják egymást. Mindeközben jól érzik magukat és nem is sejtik, hogy a bolygónk legnagyobb részét borító csodálatos anyag, a víz, mely minden élet bölcsője, mennyi titkot is rejt! Adjunk nekik érdekes feladatokat és kísérletezzünk a vízzel! A gyerekek játszva ismerkedhetnek meg a víz tulajdonságaival a vízzel való kísérletek során, ahol is számos dologra rácsodálkoznak. A felfedezés izgalma és a meglepetés ereje pozitív megerősítést fog küldeni a gyermekeknek, felébreszti a kíváncsiságukat és újabb ismeretek megszerzésére ösztönzi őket. A kísérleteket két részre osztottuk korosztályonként: óvodás, alsós-, illetve felsős kis tinik vizes kísérleteire. 

Vizes játékok kicsiknek

 

Kísérletek vízzel kisebbeknek

Az ovis korosztálynak szóló kísérletek vízzel leginkább az érzékszervek megismerésével köthetők össze. A kicsik kipróbálnak dolgokat és egyszerűen megfigyelik, mi is történik, majd a tapasztalatokat együttesen átbeszéljük velük.

1. kísérlet vízzel: Hideg, langyos, meleg – tedd bele a kezed!

A saját testünk felfedezése ebben az életkorban kezdődik el tudatosan. A bőr, mint érzékszerv megtapasztalása izgalmas játék lehet. Ehhez az egyszerű kísérlethez készítsünk elő három edényt, amiben a gyermek keze könnyedén elfér. Az egyik szélső edénybe tegyünk jó meleg, a másikba jéghideg vizet, amit esetleg még jégkockákkal is tovább hűthetünk. A középső edénybe szobahőmérsékletű víz kerüljön. Kérjük meg a kicsit, hogy tegye a két kezét a két szélső tálba és tartsa ott egy percig, majd helyezze át mindkét kezét a középső edénybe. Mi tapasztal? Azt, hogy a jéghideg vízből kivett keze számára a langyos víz majdhogynem melegnek, míg a meleg vízből kivett számára hidegnek tetszik. Kérjük meg, hogy ezt mondja el nekünk! Érdekes lehet a gyermek számára, hogy a saját bőre mennyire más érzetet közvetít ugyanabban az időben. 

2. kísérlet vízzel: Szőlő disco, gyümölcs boogie

Ez a rendkívül egyszerű kísérlet vízzel segíti a kisgyermek megfigyelő készségének fejlődését. Szükségünk lesz egy palack szénsavas vízre, lehetőleg nagyobb szájjal, hogy azon beférjen egy szőlőszem vagy kisebb, mondjuk bogyós gyümölcsök. Csavarjuk le a kupakot és a nyitott üveg száján át tegyük a szőlőszemeket az üvegbe. Figyeljük meg, ahogy a kiáramló szénsav a szőlőszemeket nem hagyja a palack aljára leülepedni, hanem folyton felfelé dobálja, mintha táncolnának. A gyors mozgás érdekes a kisgyermekek számára. Míg ki nem ürül a szénsav, addig a szőlőszemek nem süllyednek le. Hagyjuk, hogy a gyermek maga vonja le ezt a konklúziót. 

A végeredményt meg lehet inni és a gyümölcsöt elrágcsálva vitamindús frissítőhöz juthatunk.

 

A kertben kötöttünk ki – vizes örömök az AquaPlay-jel

Ötletes, oktató jellegű vízi játékokkal is felkelthetjük a kisebbek érdeklődését. Az AquaPlay sorozat például a három év feletti korosztály számára kínál szerethető, vizes játékokat. A készletek bővíthetők és a többi készlet elemeivel kompatibilisek. Leginkább a gyermekek logikáját és fantáziáját fejlesztik és kíméletes, nem mérgező anyagból készülnek. A napra kitéve sem kell miattuk aggódnunk, mert UV-állóak. Az AquaPlay ContainerPort vízijáték például egy óriási csatornarendszer, konténeres kikötővel és tele mókával! A barátokat is nyugodtan meg lehet hívni a kerti partyba, a gyerekek garantáltan jól eljátszanak majd vele. Az állítható daru a rakodásban segít, a vízi kerékkel a víz mozgásba hozható a csatornában, a zsilipek pedig a víz áramlását szabályozzák. Az ily módon nyüzsgő kikötőben csak móka várja a kicsit! Medence partjára is tehetjük a kikötőt, ahonnan a hajók felfedező útra indulhatnak a vízen kapitányaikkal egyetemben. Később pedig tovább is bővíthetjük a készletet például a AquaPlay SuperFun Set készlettel, vagy az AquaPlay AdventureLand vízijátékkal is.

3. Kísérlet vízzel alsósoknak : vulkán vagy lávalámpa – különböző sűrűségű anyagok reakciója

Egy pohárba háromnegyed részig töltsünk étolajat, majd öntsünk rá vizet és figyeljük meg, hogy a víz lesüllyed a pohár aljára. Ez után csepegtessünk folyékony ételszínezéket az olajra, ami így a víz és az olaj közötti rétegben áll majd meg. Egy másik edényben keverjünk el egy teáskanál szódabikarbónát és egy teáskanál citromsavat. A keveréket öntsük a pohárba . Látható lesz, amint az anyagok reakcióba lépnek és a sav felfelé törekszik, az ételfeséket a vízből kiindulva az olajon át „forgatja”, ami egy vulkánkitörésre vagy a lávalámpa működésére hasonlít leginkább.

4. kísérlet vízzel alsósoknak: Táncoló talpak

Ehhez a vizes játékhoz szükségünk lesz egy lapos tányérra, táblafilc(ek)re és természetesen vízre. Először is rajzoljunk két pálcikaembert (az ügyesebbek persze ne tartsák vissza magukat egy profibb figurától) a tányér aljára. Óvatosan öntsünk a figurákra vizet. Látni fogjuk, ahogy a pálcikaemberek megelevenednek és a víz mozgásának hatására maguk is mozogni kezdenek. 

Ha ehhez még zenét is beteszünk készíthetünk egy vicces videót, amit a gyerekek garantáltan nagyra fognak értékelni. 

Fokozhatjuk a hangulatot azzal, hogy a végén egyszerűen ujjal megfogjuk és kiemeljük a figurákat a vízből, mintha ott sem lettek volna. 

 

 Csak egy kis víz kell

Kísérletek vízzel nagyobbaknak

5. kísérlet vízzel: ételfestékes helycserés támadás

 

Egy pohár víz, egy ugyanakkora pohár étolaj , ételfesték és egy műanyag lap lesz a társunk ebben a kísérletben. Töltsük meg az egyik poharat étolajjal, a másikat vízzel, amihez hozzáadjuk az ételfestéket és egyenletesen elkeverjük benne. A vizes pohár tetejére helyezzük rá a műanyag lapot, ügyes mozdulattal a lapot tartva fordítsuk lefelé, majd helyezzük rá a másik pohár szájára. Óvatosan  húzzuk szét résnyire a lapot  a két pohár között úgy, hogy csak egy kis felület legyen szabadon. Az ételfestékes víz és az olaj villámgyorsan fognak helyet cserélni szinte csíkot húzva maguk után. Érdekes látvány és ismételten az anyagok sűrűségéről tanulhatunk valami érdekeset.

6. kísérlet vízzel felsősöknek: Tetkó

 

Ismételten szükségünk lesz táblafilcre, egy sima felületű tányérra illetve egy nagyobb, mélyebb vödörre vagy kádra. A filccel rajzoljunk mintát a tálba. Ez lehet bármi, ami most trendi vagy örökzöld, mint a pókháló vagy Justin Bieber például. Ebben az esetben is legyünk óvatosak, amikor a figurára vizet öntünk. A vödörbe vagy kádba előzőleg töltsünk vizet olyan magasságban, hogy egy kar vagy láb kényelmesen beleférjen. A tányérban lévő , a víz felszínén úszó figurát óvatosan csúsztassuk át a kád víz felszínére, majd a „tetoválandó testrészt” csúsztassuk a figura alá, emeljük ki lassan a vízből és máris kész a menő tetkó!

 

Menő vizes tetkó menő felsősöknek

 

7. kísérlet vízzel minden korosztálynak: víz és hurkapálca

 

Ezt a kísérletet a nagyobbak maguk végezhetik, míg a kisebbek nézhetik, ahogy a szüleik elvégzik azt. Vegyünk egy lezárható műanyag zacskót (a hűtőtasakok kiválóak erre), töltsük meg vízzel, majd a húzóka segítségével zárjuk le. Élezzünk meg hurkapálcákat és egy erős és gyors mozdulat segítségével döfjük át a zacskón őket úgy, hogy a végük a zacskó másik oldalán jöjjön ki. Ez a kísérlet vízzel azért érdekes, mert a víz nem fog kifolyni a hurkapálca keltette lyukakon és igen sok pálcát beleszúrhatunk a zacskóba, míg az el nem kezd tönkremenni. A nyomásnak köszönhetően a pálcák és a víz is bent maradnak mindaddig, míg az egyiket ki nem húzzuk és meg nem indul  a víztömeg. 

Összegzés

 

Mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb gyermekünk van, a felfedezés öröme mindig élmény marad! A kísérletezés ösztönözni fogja azt, az élethez elengedhetetlen készséget, hogy merjenek belevágni feladatokba és a saját szemükkel bizonyosodjanak meg róla, hogy valami működik vagy sem. A vizes játékok és a kísérletek vízzel ideje pedig épp most van, hiszen a jó idő lehetőséget kínál a szabadtéri programokra. A gyerekek egyes vízi játékokat maguk is kipróbálhatnak, míg másokat közösen, az élményt családi programmá bővítve színesíthetjük a nyári szünetet. Egy biztos, senki nem marad szárazon! Vizes kalandra fel